OVERPEINZINGEN (O IRONIE)

De Nederlandse markt van werving en selectie gaat maar door op de weg van cv’s schuiven. Hoe meer, hoe beter.

Ondertussen zijn op deze site, en op de persoonlijke blogsite van Ton Westphal, met regelmaat de gevolgen van die werkwijze gepubliceerd. Feiten en meningen. Wetenschappelijke uitkomsten, bijvoorbeeld over het werkelijk enorme verloop binnen organisaties. Ter herinnering: niet minder dan 60% van de nieuwelingen wil of moet weg, en dat al binnen een jaar na hun start. Dat komt natuurlijk omdat er aan de poort van die organisaties zo goed is geselecteerd. O ironie.

Maar nog gekker is, dat er geen verandering optreedt. Met het schuiven van cv’s. Met het bellen van een x-aantal “bureaus”, die allemaal mogen meedoen bij de zo felbegeerde invulling van die ene reguliere vacature die nog over is, omdat er toch steeds meer een beroep wordt gedaan op ZZP’ers. Dat laatste heeft weer iets te maken met die zo succesvol uitgewerkte vernieuwing van het arbeidsrecht. O ironie (ii).

Zowel over het een als over het ander kunt u op deze pagina’s al genoeg lezen.

No cure, no pay. Want al die bureaus kun je natuurlijk als werkgever niet gaan betalen. Daarom vliegen de cv’s letterlijk en figuurlijk in het rond, want dan is de kans alleen maar groter dat je kunt “scoren”. Nooit geschoten is altijd mis, toch?

LUISTEREN

No Nonsense Consultancy heeft al sinds 1989 de heilige doelstelling dat het “scoren” vooral moet plaatsvinden bij en door onze opdrachtgever. Geholpen door onze kandidaat.

Dat vergt een doorgaans fijngevoelig proces, waarbij het aankomt op de details. Luisteren, onderzoeken, voorbereiden. In alle rust. Met veel vertrouwen. Discretie is het trefwoord, naar onze opdrachtgever én naar de kandidaat.

Ja, dat staat natuurlijk helemaal (en allemaal) haaks op wat er heden ten dage, en dus al jarenlang, aan het gebeuren is. Snelle handel, in mensen. Niets meer, niets minder. Hopen dat de werkzoekende partij “jouw” kandidaat aanneemt, voordat het te laat is. Anders is er geen brood op de plank. Stuur maar door!

Bij NNC is in de loop van de jaren de funfactor steeds belangrijker geworden. Het gaat niet meer om ‘the struggle for life’, met alle gevolgen van dien. We kunnen in alle rust blijven werken. En kiezen voor kwaliteit. Daarom, als ons wordt gevraagd hoe of het gaat, dan zeggen we: “Het is rustig”. Om daar onmiddellijk aan toe te voegen dat ook wij het ‘hartstikke druk’ zouden kunnen hebben. We hoeven de telefoon maar te pakken, en dan gaan we intensief personeelsadvertenties nabellen. Op zoek naar de contactpersoon. En dan weten we zeker dat we óók mee mogen doen. Met het schuiven van cv’s. No cure/no pay. Snel, sneller, snelst. Kwantiteit in plaats van kwaliteit. Maar dat levert niet de goede resultaten op, zie die 60% uitval (!). Dan doen we wel mee met de stroom, maar tegen bijna al onze professionele opvattingen in.

Go with the flow. Nee dus. Niet op dit belangrijke terrein. No Nonsense Consultancy doet het niet. Er zijn zekere waarden waar je aan vast houdt, altijd. Je wilt het goed doen, of niet. En god, wat zijn we gelukkig dat we ons die houding kunnen permitteren.

Als we hierover van gedachten wisselen met de vele goede Relaties die we (natuurlijk) blijven koesteren, dan horen we steevast dat de wal het schip wel zal gaan keren. Oftewel: die organisaties zullen er zo langzamerhand toch wel achter komen dat het aanrommelen met cv’s en het hap/snap selectieproces via sites als LinkedIn niet tot de gewenste resultaten leidt (?).

Wij hebben daar minder vertrouwen in. Maar we volgen het op de voet. Fascinerend! 

Reflectie en transparantie, wat is er waarom gebeurd en hoe zal het verder gaan?

Als bedrijven niet willen marchanderen met het nieuwe talent dat wordt aangetrokken, dan staan we paraat. En wat de verdere ontwikkelingen zijn, kunt u hier en op www.tonwestphal.nl blijven volgen. Nog vele jaren lang.

Meteen reageren? ton@nnc.nl

Appels en peren
Er zit echt verschil in. Je moet een beetje opletten, smaken verschillen, maar dan valt er gelukkig wél wat te kiezen.

 

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.