OVER KANDIDATEN EN SOLLICITANTEN

Er zitten werelden van verschil tussen een kandidaat en een sollicitant.

Een kandidaat weet wat hij of zij wil. Dat betekent een redelijk vastomlijnd doel qua carrière. Een kandidaat is het stadium van “een nieuwe uitdaging” en “graag met mensen willen omgaan” al lang en breed gepasseerd. Zo’n kandidaat denkt na over een nieuwe baan.

 • Wat voor soort organisatie?
 • Producten of diensten?
 • Binnen of buiten?
 • Leidinggevend, of toch liever in de uitvoering actief?
 • Operationeel of strategisch?
 • Nu, over vijf jaar, over tien jaar…

Wilt u straks een middelgrote onderneming gaan aansturen, houdt u van het bespelen van de eerste viool? Of voelt u zich juist – met alle respect! – plezierig in een dienende rol, op een gezellige afdeling, en waar het allemaal al goed geregeld is?

Als dat (nadenken en daarover communiceren) allemaal teveel gevraagd is, dan bent u voor ons een sollicitant. Iemand die gewoon een baan zoekt, die moet werken voor de centen. Dan is dat laatste het belangrijkste: geld verdienen. Ook niets mis mee, maar wij ‘gaan’ toch liever voor mensen die een carrière ambiëren, in plaats van niet meer dan een baan.

?????????????????

Kandidaten werken voortdurend aan die carrière. Hoppen dus niet van job naar job… Die blijven zich verbeteren. Studeren, bijna voortdurend. Maken hun opleidingen en hun cursussen af (…). Slagen voor (bijna) al de examens die het werkzame leven voor hen in petto heeft. Ronden, kortom, hun activiteiten succesvol af. Voordat ze aan nieuwe dingen beginnen. Die rode draad in een cv, wat is die toch belangrijk! Als die niet zichtbaar is, dan vrees ik dat u maar wat doet. Een beetje van dit en een beetje van dat. Zus en zo. Het ouderwetse twaalf ambachten en dertien ongelukken. Wij komen dat verschijnsel dagelijks tegen, met name bij sollicitanten… Dan bent u dus niet “onze kandidaat”.

Verdere toelichting overbodig, toch?

3 gedachtes over “OVER KANDIDATEN EN SOLLICITANTEN

 1. Ook ik heb een gesprek gehad met Ton. Een fijn gesprek, anders dan anderen viel me op. Vooral eerlijk en open en dat had ik nodig. Ik werd door Ton aan het denken gezet over de in te slagen weg en dat voelde goed. Hij is de eerste geweest die mij het gevoel gaf dat ik ook eerlijk kon zijn en hij is geen “dozenschuiver” zoals iedereen wel kent. Ton, nogmaals bedankt voor het fijne gesprek!

  Groet Teun

  Like

 2. Gisteren een gesprek gehad. Ik heb hier ervaring mee maar dit was anders.
  Beter….

  Succes met jullie professioneel bedrijf, en je ‘eigen’ aanpak.

  Groeten Jeroen

  Like

 3. Beste Ton,

  Je hebt het mooi opgeschreven hierboven. En het is nog waar ook :-). Ik heb een tijdje terug een ontzettend fijn en goed gesprek met je gehad. Inmiddels ben ik via NNC aan een mooie baan geholpen en bevalt het me prima, nogmaals bedankt hiervoor! Ik zal jullie dan ook hartelijk aanbevelen bij een ieder die ook “een nieuw doel voor ogen” heeft!

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen Hurkmans

  Like

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.