MEDIATION IN DE PRAKTIJK

Sommige dingen veranderen niet. Vandaar maar weer even (5/2022) wat aandacht voor dit stukje, met bijbehorend clipje van YouTube. Maar het arbeidsrecht, dat staat wel onder voortdurende spanning.

Kern van de veranderingen is het afscheid nemen van elkaar, bij tijdelijke overeenkomsten dan wel bij arbeidscontracten voor onbepaalde tijd. Sommigen denken en beweren dat het makkelijker en eenvoudiger is geworden. Ton Westphal is het daar niet mee eens. Optisch bedrog. Want als de werknemer niet wil meewerken, dan kan hij of zij procederen tot aan de Hoge Raad.

Voorheen gingen werkgever en werknemer ook naar de rechter als ze er samen niet uitkwamen. Daar zijn letterlijk doden bij gevallen, zie ook enkele voorbeelden op www.tonwestphal.nl, omdat het gevoel onrechtvaardig te worden behandeld vaak heel ingrijpend is. Het drijft mensen tot grote emoties, met alle gevolgen van dien.

Maar goed. Als de rechter eenmaal uitspraak had gedaan in je arbeidsconflict, dan was je er vanaf. Van de arbeidsrelatie, maar ook van de onzekerheid. Je wist waar je aan toe was, aan beide kanten. Maar nu staat alweer enige tijd het “hoger beroep” open, zoals gezegd tot en met cassatie bij de Hoge Raad. Nieuwe jurisprudentie, nog meer onzekerheid en jaren- en jarenlange procedures liggen op de loer.

Mediation_IV
Je kunt echt veel beter een paar keer koffie drinken dan een paar jaar procederen.

Dat kan allemaal worden voorkomen met een Vaststellingsovereenkomst. Dat is het goede nieuws. Maar als één van de partijen, in het meest aannemelijke geval de werknemer (omdat omgekeerd de medewerker altijd en zonder problemen kan opzeggen, raar eigenlijk…) niet wil? Geen medewerking, (nog) meer geld en genoegdoening? Vaak ingefluisterd door derden (vakbond, familie, vriendjes die er zogenaamd verstand van hebben en een hele colonne daar nog achteraan…)?

Dan heeft u als werkgever een probleem.

Professionele, onafhankelijke mediation kan dan uitkomst bieden. Op deze site staat daar meer over te lezen.

No Nonsense Mediation is zo gek nog niet: ton@nononsensemediation.nl.

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.