LINKEDIN? IDEAAL!

In de vakpers www.werf-en.nl gaat een verhaal rond over valse vacatures en meer oplichterij op LinkedIn. Daarin staat dat ruim de helft van de bedrijven afgelopen jaar minstens één keer te maken heeft gehad met oplichting op die toch zogenaamd professionele, zakelijke site. Vooral valse vacatures schijnen daarbij schering en inslag te zijn.

Tja, ‘social media’. Iedereen weet dat toch, zou je zeggen. Maar wie en wat kan nog zonder? Dus plaatsen maar, van de foto’s van je (klein-)kinderen, je nieuw behaalde diploma en je nieuwe baas cq werknemer, natuurlijk met een glas bubbels in de hand, tot de tuinfeesten – al dan niet op het parkeerterrein – en vooral: kijk ons het eens goed hebben, zo gezellig met elkaar.

Carlos Salas van NordLayer, dat is een specialist op het gebied van internetbeveiliging, heeft na uitvoerig onderzoek echter het volgende in de aanbieding:

  • 65% van de grote bedrijven wordt minimaal jaarlijks een keer gecontacteerd door een vals account op LinkedIn. Voor de middelgrote bedrijven is dat cijfer 58% en voor de kleinere spelers 31%.
  • Phishing? Niet minder dan 47%!
  • Verdachte connectieverzoeken? 41%!
  • Valse technische ondersteuning? 38%!
  • Valse vacatures? 49%!

LinkedIn bestaat 20 jaar, en heeft 930 miljoen gebruikers wereldwijd. Ideaal, maar dus vooral voor oplichters als het gaat om persoonsgegevens. Immers, iedereen zet er alles op. Waar, wie, wanneer en hoe.

Internetcriminelen zijn op zoek naar informatie, geld en het kunnen beschadigen van reputaties. Maar geld is in eerste instantie niet waar het om gaat. Persoonlijke informatie van uiteenlopende aard, is voor hen mogelijk nog veel waardevoller. Met behulp van een valse vacature krijg je veel, zo niet alles boven water. Goh.

Het aantal sollicitaties op en via LinkedIn bedraagt het duizelingwekkende aantal van 117 per seconde. Tel uit je winst.

Wat nu te doen? Controleer altijd of je te maken hebt met iemand van vlees en bloed. Iemand die al langere tijd in het vak zit, die echt bestaat en bijvoorbeeld ook een werken bij-site in de lucht heeft. Niet sinds vorige week, maar een bedrijf waar je van op aan kunt dankzij een jarenlange continuïteit en aanwezigheid in de echte wereld.

Maar meneer Salas staat er van versteld dat desondanks iedereen toch maar zit door te klikken en “zomaar” zijn of haar persoonlijke gegevens de wereld in slingert. Joh.

Click maar raak voor een knaak. Maar het draait om heel veel knaken. (Photo by Lindsey LaMont on Unsplash)

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.