DE SLIMME ONDERNEMER

Verzwijgen is net zoiets als voorliegen. Dat kost deze werknemer EUR 25.000,-.

Omdat er niet is gekozen voor mediation, kunnen we dit allemaal op ons gemak teruglezen op de site van de Rechtspraak.

Hier een korte samenvatting. De werknemer is al weken druk met het opzetten van zijn eigen bedrijf. De man heeft – lekker slim – zelfs al een WhatsApp-groep aangemaakt met lieden die zijn onderneming willen ondersteunen.

Daaruit blijkt dat er volop wordt gebrainstormd, niet alleen over naam en locatie van de nieuwe toko, maar ook over hoe we aan klanten kunnen komen. Dat mogen we gerust interpreteren als “concreet uitzicht op ander werk”, een belangrijke juridische vaststelling. Maar in de vaststellingsovereenkomst met zijn werkgever, een groothandel in de foodindustrie, wordt daar met geen woord over gerept. Ergo, hij wil zijn (transitie-)vergoeding van EUR 20.031,36 niet in gevaar brengen.

De medewerker is in dienst als trader, en weet dus veel, zo niet alles, van de cont(r)acten met toeleveranciers. De man gaat zelfs zo ver dat hij in gesprek is met verschillende partijen, die mogelijk “zijn” bedrijfsonderdeel bij zijn werkgever willen overnemen. Hoe zout wil je het eten?

Het moge duidelijk zijn. Hij zit vol in de promotie van zijn eigen, zelfstandige onderneming. Zijn werkgever heeft echter niet zitten slapen, want komt zelfs met facturen waaruit kan worden afgeleid dat hij al handelingen verrichtte voor zijn eigen bedrijf.

Nog even een paar kleine lettertjes uit die vaststellingsovereenkomst:

De werknemer bevestigt dat hij op het moment van ondertekening van de vaststellingsovereenkomst geen ander werk heeft geaccepteerd en daar ook geen uitzicht op heeft, met een opgenomen boeteclausule van € 25.000,-.

De groothandel weigert uiteraard de afgesproken vergoeding aan de medewerker uit te betalen. Foei foei, zo roept de leugenaar. Hij start, daar gaan we weer, dus een juridische procedure. Natuurlijk is hij in dit geval kansloos.

Photo by Ernie A. Stephens on Unsplash

Wat vindt u eigenlijk zelf? (Niet bedoeld voor sollicitaties.)

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.